Tuesday, October 07, 2008

Resepi Lepas Puasa...Spesel...

SUP MANGGA AYAM
Bahan-bahan:
½ ekor ayam – dibersihkan
1 biji mangga muda – dihiris
1 biji tomato – dibelah 4
2 sudu makan jus limau
2 helai daun selasih
Garam secukup rasa

Bahan-bahan [A]:
800 ml air
2 biji bawang besar – dihiris halus
6 ulas bawang putih – dihiris halus
3 sm lengkuas – dihiris halus
3 sm halia – dihiris halus
5 biji cili padi – diketuk
1 helai daun limau purut

Cara menyediakan:
a) Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk. Rebus hingga mendidih.
b) Masukkan ayam, jus limau, daun selasih dan mangga ke dalam periuk tadi. Kacau rata dan tambahkan garam.
c) Masukkan buah tomato. Biarkan mendidih selama 10 minit lagi.
d) Tutup api dan hidangkan.

Renung2kan dan selamat mencuba...wallah!

1 comment:

Adi Osman said...

motif kau buat perniagaan kat sini CK?

hmmmmm

sesuwatuh!
gambo resipi siap dimasak takde ke?